Viimeinen toivomus II

Kiitos Mirja! Kiitos paitsi kirjoituksestasi, ennen kaikkea siitä Kirstin viimeisen toivomuksen toteuttamisesta. Minä luen kirjoitustasi kyyneleet silmissä Ahveniston sairaalan akuuttipsykiatrian osastolla. Mietin kuinka monille meistä on edessä viimeinen toivomus kun raha ratkaisee kuka saa hoitoa ja kuka ei. Tämä ei ole raakaa pilaa, vaan totista totta. Itsemurhat ovat edelleen kolmanneksi suurin kuolinsyy alkoholin ja tupakan jälkeen.

Hämeen sanomista olen saanut lukea vakavaa puhetta siitä kuinka tärkeää on saada terveydenhoitomenot kuriin. Kuinka menot kasvavat nopeammin kuin bruttokansantuote. Ettei vaan lähetetä liian herkästi meitä liian vähän sairaita erikoissairaanhoitoon. Sairaanhoidon menot kun ovat kasvaneet järjetöntä vauhtia. Vaikka emme vielä aikoihin ole saavuttamassa OECD-maiden keskitasoa kasvuvauhti hirvittää. Onhan tuo keskitaso jo noin puolet Yhdysvaltain tasosta.

Voisiko kasvuvauhtiin olla syynä jokin muukin kuin holtiton rahankäyttö. Voisiko olla, että monessa sairaudessa hoitamatta jättäminen tai hoidon viivästyminen tekee hoitamisen hankalammaksi ja kalliimmaksi.

Voisiko olla myös niin, että meillä on paitsi varaa, myös halua maksaa vaikka jopa tuo OECD maiden keskimääräinen 8,8% bruttokansantuotteesta pitääksemme itsemme terveempinä ja työkykyisimpinä ja HENGISSÄ pidempään?

4 kommenttia artikkeliin “Viimeinen toivomus II”
 1. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Pekka!
  Jaksat vakavasta sairaudestasi huolimatta pohtia, herättää ajatuksia erikoissairaanhoidon tilasta, syistä ja seurauksista.
  Painoarvoa tuolle kaikelle antaa omakohtainen kokemuksesi.
  Toivon Sinun toipuvan mahdollisimman pian myös lastenlastesi iloksi.
  Riitta N.

 2. Tsemppiä, Pekka!

  Yst. Susanna

 3. avatar Mirja Piiroinen sanoo:

  Päivä ja hetki kerrallaan! t. Mirja

 4. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moi Pekka!
  On ikävä lukea, että olet siellä, missä olet. Toivottavasti olet jo kotonasi. Sinusta tuli mieleeni kymmenkunta vuotta sitten Lampeloiden kulttuuripariskunnan hyvät työt Heinun kyläyhteisölle. Annoitte vapaa-aikaanne, ammattitaitoanne ja kotianne korvauksetta kyläläisten käyttöön. Veditte näytelmiä, näyttelyjä, joululauluja ja muuten vaan kahvittelua keskusteluineen. Se oli hienoa aikaa, ja siitä julkinen kiitos teille molemmille. Aateloin Teidät vuonna 2000, mutta jokin konkreettinen lahja näin jälkikäteen olisi ollut parempi.
  Parane pian t. Lapatossu

Jätä kommentti

css.php