Vallan vahtikoirat

Hämeenlinna on pieni kaupunki, uusine liitännäisineenkin. Pienuudesta on etua kun useat ihmiset tuntevat toisensa montaa eri kautta. Pienuudesta on myös haittaa ihan samasta syystä. Vallan kahvassa, niin valtuustossa, hallituksessa kuin lautakunnissa on ihmisiä jotka ovat samalla kertaa vallan käyttäjiä ja vallan alaisia. Missään se ei tule julkiseksi niin hyvin kuin näissä blogeissa.

Lehdistön tärkeänä tehtävänä on olla vallan vahtikoirana. Tehtävää pidetään niin tärkeänä, että juuri mikään ei voi murtaa toimittajan lähdesuojaa. Kun se on niin tärkeää, pitäisi kaikki kytkennät lehdistön ja vallanpitäjien välillä olla kaikkien tiedossa. Iisakin kohdalla tilanne on selvästi näkyvissä, mutta miten on muiden kytkösten laita. Onko lehdellä samoja kytköksiä liike-elämään kuin vallanpitäjilläkin? Totta kai pienessä kaupungissa näin on, mutta ne ovat piilossa ja pysyvät piilossa ellei lehdistö niitä paljasta. Ja eihän toki paljasta kun lehtien talous on tiukalla ja paljolti riippuvainen noista kytköksistä.

Tämä kaikki on hyvä muistaa, kun keskustellaan julkisen palvelun mediasta. Yleisradio on ainoa taho joka voi ja kykenee olemaan vallan vahtikoirana. Eri asia on tekeekö se sitä. Jos julkisen palvelun tehtävänä on tuottaa samaa hömppää kuin muutkin kanavat, niin ei vahtikoiran räksytykselle jää paljon resursseja. Jos MOT on ainoa tutkivaa journalismia harrastava ohjelma, ollaan aika yksipuolisia haukkujia.

Sanomalehtien keskittyminen ja kuolema on paljon vakavampi ilmiö kun ajatellaan. Tai pitäisikö sanoa, että olisi hyvä jos ajateltaisiin.

Jätä kommentti

css.php